Podcast: Att leva med celiaki

Cancer

I det här avsnittet av podden undersöker vi om det finns ett samband mellan celiaki (glutenintolerans) och cancer.
Det börjar med att jag läser en artikel om att det är 22% högre risk för en person med celiaki att drabbas av cancer. Det låter väldigt mycket. Jag frågar runt i min celiakivänkrets och dyker snabbt på tre oberoende fall av personer med celiaki som drabbats av cancer i matsmältningssystemet. Alla har gått en längre tid med obehandlad celiaki. Vad är det här? Finns det ett samband mellan celiaki och cancer?
Jag vill varna känsliga lyssnare för att det i avsnittet finns en stark historia om en person som drabbades av en svår och aggressiv cancer som senare tyvärr avled i följderna av sjukdomen.
Producerat 2023 av Jesper Lindström på Bold Buddha Production.
Musiken i avsnittet spelas med tillstånd från Creative Commons By Attribution-licens 4.0. Du hör ”Send for the horses” och ”A Very Brady Special” av Kevin MacLeod från incompetech.com.

Read More

Matpriserna

Varför är den glutenfria maten så dyr? Är det någon som profiterar på andras olycka eller finns det andra orsaker till varför folk med celiaki måste betala två till tre gånger mer för maten än andra?

Read More

Förgiftningen

Nu har det hänt igen. Fanny har blivit förgiftad av gluten efter ett restaurangbesök. Är det så farligt då? I det här avsnittet följer vi upp just den här förgiftningen, konsekvenserna av den och vi försöker också ställa restaurangen till ansvar. Du får även reda på vad du ska göra om du blir matförgiftad och om du kan hoppas på att få ersättning.

Read More